Skip to main content

Posts

Life after Kinabalu: Meniscus Tear

Assalamualaikum ...


I was hiking Mount Kinabalu on end of January 2018.
I planned after successful hike the highest mountain in Malaysia I want to start running and hiking again.

I did Full Marathons (FM) two times in 2016 and 2017 and planning to do ultra.

Four days after, I felt so bad on my right knee. I went to GP and the doctor gave me few medicine for pain relieve and asked me to come back if there's nothing change in the next five days.

On the weekend, I went to Cherating Beach with my lovely family and my right knee getting worse!
I went see another GP and he told me this is normal and asked me to go for Physio for sort of massage. I get one freelance Physio to come over to my house and she started her procedure. She asked me to see Ortho specialist. I went to Columbia Asia Klang and these are the findings:


I had four injuries where the major is Meniscus Tear. The doctor suggest me to do a surgery if time permitted. I refused to do surgery due to my project at my current …
Recent posts

2018

Assalamualaikum,

My last post was on 2015, it was 3 years back.
Wow!

A lot of things happen since my last post.

2015
1. I got retrench from my previous company
2. I had my first son; Averroes Uzma and he is now 3 years old.
3. I am jobless until March 2016

2016
1. I work in Gebeng Kuantan as a Mechanical Engineer
2. Gaining weight!
3. Uzma and my wife still staying in Melaka and we were PJJ
4. Uzma diagnose with Craniosynostosis
5. I did my first Marathon 42km!

2017
1. I still work in Gebeng Kuantan as a Mechanical Engineer
2. We got our new son; Avicenna Attar
3. Uzma undergone a major surgery because of his Craniosynostosis
4. I had my surgery for Tonsil and Nose.
5. Get a new job as a Senior Reliability Engineer
6. I did my second Marathon 42km!

2018
1. I started my new job as Senior Reliability Engineer
2. I hike the highest mountain in Malaysia: Mount Kinabalu!

I wish that I may try to post as much as possible for the year 2018.


Penyanyi

BanglaIndon Melayu Cina Vietnam Mat salleh Bas Driver bas Penjual tiket bas Cleaner Pekerja stall 
Semua penyanyi ... 
Melaka Sentral

Diet Hancur, Jus Buah Terbaik dan 52 weeks Money Challenge!

Assalamualaikum ...

Diet, hancur!!! Hanya sebab bini aku buat puding telur kukus! Sedap pulak!!  Hari ini cuba balik! Alhamdulillah! 10km run dah habis.  Makan ok lagi.  Tengah hari ni nak start kerja! 
Jangan mengalah! Cuba dan cuba!

Next, since smalam tak diet. Kita makanlah! So bini aku bawak p minum jus buah. So next time, memana kawan aku mai Melaka, boleh lepak chill sini. Amazingly murah dan sedap!!!
Kedai: Restoran D' Puteh Tempat: Bukit Beruang, Melaka 

Last skali, korang semua mesti ada impian nak travel, beli barang mahal macam coach ke prada ke lv ke? 
Akupun sama! So next year hajat hati nak bawak dia dan baby backpack dari KL ke London. Tapi akan aku pecahkan ke beberapa bahagian. Maklumlah aku bukan kaya. Maka dengan ini aku nak suggest kat korang dan kepada aku sendiri, 52-weeks Money Challenge. 
Nak tahu detail, sila google!  Tapi sebab dia trend skang ni. Better korang buat. Aku mampu share printscreen. Dan aku sendiri memanf simpan dalam bentuk gold. 1g sebulan…

Kalori Diet?

Assalamualaikum ...
Aku ingatlah kan yang blog aku ni sejak aku post cerite cerite seharian takde orang nak baca. Ada jugak ye?
Insyaallah aku akan terus menulis! 
Hari ni aku sibuk dok kire kalori.  Nak kurus!!! 
Korang tahu tak sejak aku buat pembedahan masa zaman kanak kanak baru akil baligh dulu aku punye berat naik membuak buak! 
Maka selepas balik ke Malaysia pada tahun 2013 rasanya. Aku start berdiet. Atkins diet. Dalam masa 2 bulan berjaya!!! 20 kilo turun. 
Dari berat 99 ke almost 77. Bayangkan, masuk Uniqlo boleh pilih je. Pilih je!!!  Saiz XXL dulu skang masuk M jek.  Tapi bila aku berhenti kerja, travel selama sebulan then masuk company baru, bermulalah diet yo-yo.
Berat naik balik tapi takdelah seberat 98. Tapi this time better sebab aku dah fit! 
Nak start balik Atkins sedikit malas. Memang biasa sebenarnya, untuk korang yang nak start diet, 2 - 3 minggu memang tak leh nak on track lagi. 
Maka, hari ni aku nak cuba diet baru. Kalori diet!!! 
Kalori diet ni boleh makan s…

Surat Bersetem

Assalamualaikum ...
Mesti ada di kalangan korang semua yang tak pernah dapat surat dari kawan kawan lama?  Zaman aku kecil dulu selalu dapat surat.  Best rasa. Perasaan menunggu surat.
Sekarang zaman dah canggih.  Semua main Whatsapp je.
Masa aku travel ke luar negara, aku suka pos poskad ke diri sendiri.  So nanti atas poskad aku akan tulis pengalaman di tempat baru. 
Hari ni, aku dapat surat dari kawan sekolah rendah aku. Kawan baik. Tahniah Kin! 
Selamat Pengantin Baru! 

Berhenti Kerja dan Megembara!

Assalamualaikum ... 
Bilalah agaknya nak backpack lagi? 
Saya pernah backpack kl-kunming solo selama hampir 40 hari. Saya juga pernah backpack dari kl-chengdu dengan kawan jugak hampir 40 hari. 
Bila ye agaknya?