Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Penyanyi

BanglaIndon Melayu Cina Vietnam Mat salleh Bas Driver bas Penjual tiket bas Cleaner Pekerja stall 
Semua penyanyi ... 
Melaka Sentral

Diet Hancur, Jus Buah Terbaik dan 52 weeks Money Challenge!

Assalamualaikum ...

Diet, hancur!!! Hanya sebab bini aku buat puding telur kukus! Sedap pulak!!  Hari ini cuba balik! Alhamdulillah! 10km run dah habis.  Makan ok lagi.  Tengah hari ni nak start kerja! 
Jangan mengalah! Cuba dan cuba!

Next, since smalam tak diet. Kita makanlah! So bini aku bawak p minum jus buah. So next time, memana kawan aku mai Melaka, boleh lepak chill sini. Amazingly murah dan sedap!!!
Kedai: Restoran D' Puteh Tempat: Bukit Beruang, Melaka 

Last skali, korang semua mesti ada impian nak travel, beli barang mahal macam coach ke prada ke lv ke? 
Akupun sama! So next year hajat hati nak bawak dia dan baby backpack dari KL ke London. Tapi akan aku pecahkan ke beberapa bahagian. Maklumlah aku bukan kaya. Maka dengan ini aku nak suggest kat korang dan kepada aku sendiri, 52-weeks Money Challenge. 
Nak tahu detail, sila google!  Tapi sebab dia trend skang ni. Better korang buat. Aku mampu share printscreen. Dan aku sendiri memanf simpan dalam bentuk gold. 1g sebulan…

Kalori Diet?

Assalamualaikum ...
Aku ingatlah kan yang blog aku ni sejak aku post cerite cerite seharian takde orang nak baca. Ada jugak ye?
Insyaallah aku akan terus menulis! 
Hari ni aku sibuk dok kire kalori.  Nak kurus!!! 
Korang tahu tak sejak aku buat pembedahan masa zaman kanak kanak baru akil baligh dulu aku punye berat naik membuak buak! 
Maka selepas balik ke Malaysia pada tahun 2013 rasanya. Aku start berdiet. Atkins diet. Dalam masa 2 bulan berjaya!!! 20 kilo turun. 
Dari berat 99 ke almost 77. Bayangkan, masuk Uniqlo boleh pilih je. Pilih je!!!  Saiz XXL dulu skang masuk M jek.  Tapi bila aku berhenti kerja, travel selama sebulan then masuk company baru, bermulalah diet yo-yo.
Berat naik balik tapi takdelah seberat 98. Tapi this time better sebab aku dah fit! 
Nak start balik Atkins sedikit malas. Memang biasa sebenarnya, untuk korang yang nak start diet, 2 - 3 minggu memang tak leh nak on track lagi. 
Maka, hari ni aku nak cuba diet baru. Kalori diet!!! 
Kalori diet ni boleh makan s…

Surat Bersetem

Assalamualaikum ...
Mesti ada di kalangan korang semua yang tak pernah dapat surat dari kawan kawan lama?  Zaman aku kecil dulu selalu dapat surat.  Best rasa. Perasaan menunggu surat.
Sekarang zaman dah canggih.  Semua main Whatsapp je.
Masa aku travel ke luar negara, aku suka pos poskad ke diri sendiri.  So nanti atas poskad aku akan tulis pengalaman di tempat baru. 
Hari ni, aku dapat surat dari kawan sekolah rendah aku. Kawan baik. Tahniah Kin! 
Selamat Pengantin Baru! 

Berhenti Kerja dan Megembara!

Assalamualaikum ... 
Bilalah agaknya nak backpack lagi? 
Saya pernah backpack kl-kunming solo selama hampir 40 hari. Saya juga pernah backpack dari kl-chengdu dengan kawan jugak hampir 40 hari. 
Bila ye agaknya? 

Chicken Rice Ball Melaka

Assalamualaikum ...
Sebenarnya dah lama teringin nak makan di sini. Lalu tengok lalu tengok. Sebab esok berazam nak buat atkins balik. Maka, hari ini hari makan.
Pagi tadi run dah 12km. Pastu tibai air kelapa. Lepas tibai air kelapa tunggu Kak Dila sebab nak pergi rumah Kak Yus.  Mereka ni kawan kepada arwah kakak aku.
Rumah Kak Yus makan nasi dengan asam pedas ikan, gulai rebung, dan kari ayam! 2 pinggan nasi. Mana atkins?
Takpe! Esok diet. Lepas habis makan, rasa nak pergi minum starbucks ...  Minum dah venti size chestnut latte.  Ehhhhh nampak Chicken Rice Ball Restaurant.  Halal ke? Halal ke?
Google. Semua kata halal. Sampai kedai, hampir semua muslim penjual. Dan ada pelanggan muslim. 
Kalau nak kata aku ni pelanggan, inilah ulasan dia: 1. Nasi ayam terbaik! 2. Signature chicken rice ball tak sedap langsung. 3. Harga ayam sedikit mahal. 4. Nasi harga lain, ayam harga lain dan sup harga lain.  5. Makanan lain bagi aku tak sesuai di order sebab hanya nasi ayam terbaik.

Balik makan, beli apple pie mcd!
Baik…

12km

Assalamualaikum ...
Tak terfikir nak berlari. Tak pernah rasa yang berlari ini bagus. Lagi bagus dok rumah dan tak payah nak keluar peluh. Peluh busuk! Penat satu hari nanti. Pengsan! 
Macam tu lah agaknya korang semua bagi alasan untuk tak berlari dan bersukan! 
Kepentingan sukan tu banyak ... Sila Google! 
Tak sangka pulak semenjak balik kerja kat Malaysia dan mula bayar tax.  Saya dah mula berlari! 

Saya bukan Kucai, saya Uddin. Di sebabkan saya berlari bersama dia maka kami punya pace adalah sama! 
Belum cuba, belum tahu!

Asam Pedas dan Chiang Mai!

Assalamualaikum...
Hari ni Kak Dila datang Melaka dengan keluarga, maka saya dan Hanis bawa mereka makan malam di Hajah Mona Asam Pedas di Kota Laksamana. 
Menu: Asam Pedas Tetel 3 set dan Asam Pedas Kepala Ikan Jenahak 2 set Harga: RM104.00
Asam pedas tetel di kedai ni antara yang terbaik! 
Pada masa yang sama, saya juga sedang belajar mengenai Chiang Mai! Insyaallah, hujung tahun ini akan ke Chiang Mai! 😁
Harap dapat bawak baby sama-sama. 


Selamat Pagi Melaka!

Assalamualaikum ...
Dah lama sangat tak menulis. Sekali tulis sekali tak. Maka dengan ini aku nak menulis apa sahaja yang aku nak tulis. 
Selagi mampu!  Selagi tak mampus! 
Hari ini 28 Febuari 2015. Esok dah bermula bulan ketiga tahun 2015.
Dia dah masuk bulan ke tujuh! 😁