Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2010

Kenapa kenapa dan kenapa?

Assalamualaikum ...

Aku baru balik dari Satun, Thailand ...
Melihat Pesta Songkran ...
Mandi air terjun di Ban Buketa ...
& Family Gathering ...

Aku dah mengembara ke Filipina, Indonesia & Thailand ...
Aku tinggal di Malaysia ...

RON 95, Petrol, di Petronas berharga RM1.80 seliter ...
Di Thailand, rata-rata yang aku perasan ...
RON 95, Petrol, RM 3.50 seliter ...

Tapi ...

Makanan di Thailand jauh lebih murah!

Thailand: Nasi Campur satu lauk:RM2.50/RM3.00
Malaysia: Nasi Campur satu lauk:RM3.00/RM3.50

Thailand: Mee Tomyam:RM3.00
Malaysia: Mee Tomyam:RM4.00

Perkara yang sama aku perasan di Filipina & Indonesia ...
Walaupun harga pertrol diorang 100% lebih mahal dari kita ...

Lagi satu, memandangkan hampir semua sepupu aku di Thailand jadi cikgu ... aku comparekan gaji mereka k ...

Fresh Grad:Cikgu:Thailand:Jumlah Gaji bawah RM1000.00
Fresh Grad:Cikgu:Malaysia:Jumlah Gaji lebih kurang RM2000.00
Tapi masih tak cukup nak hidup kan? (Malaysia)

Sedangkan, gula kat sana pun harga RM2.30 sekilo dan di …

Menjelajah bumi SATUN! ... SATUN?

Assalamualaikum ...

My Aunt from Thailand phoned me this morning ...
My family members in Thailand would like to have a family trip to Satun ...
I have no idea ... SATUN?

I did asked my parents, phone my lovely sisters ...
Since none of my family members does have the International Passport
(only me n my bro)...

YES! I will be in SATUN ...

Pengembaraan Bermula!

Insyaallah, Ill keep update to you ...
What are the best things in Satun ...
:p

p/s Anak-anak murid ku, esok dan khamis tak ada kelas k ...
But on Sunday and Monday we gonna have a quiz ...

Next trip will be Bangkok/Hanoi & Manila!

Assalamualaikum ...

Zaman Dah Berubah Cikgu!

Assalamualaikum ...

Ive been in Kelantan for almost one month ...
Sambil2 tak ada kerja, I did my charity project ...
I teach at one of the sekolah harian, 2-3pm, weekdays, form 4 students, Modern Maths ...

I amazed when 'my students' used the Scientific Calculator in class ...
Compared to my scool days before, we just used the normal calculator ...
Simple, Priceless and hahahaha tak nampak canggih langsung!

I amazed!

The first topic was STANDARD FORM ... in BM dah lupadah ...
(I learn in BM anyway ... spm 2002)
Ajar punya ajar ...
I found out one thing ...

My students, are a little bit slow when I ask them to 'congak' some of the simple calculation ... like ... 76 - 18? 27 - 13? 8 X 7? ... and they do have intention to still use the calculator! huhuhuhu so pity!

My second topic was QUADRATIC EQUATION ...
If you are a science student, in SPM, this topic is sooooo easy (in Modern Maths)...
Since this chapter is in Modern Maths, and all of them do learn the Add Maths ...
I think t…

PUSTAKA SRI INTAN, kok lanas

Assalamualaikum ...

While looking for books & magazines at kok lanas PSI outlet,
I saw this lovely father bringing his kids ...
looking for stationaries, exercise books and etc ...

Dari jauh nampak sangat2 lovely, caring & cool ...

But then, I heard he said something to his son ...
huhuhu ... 'Baso Bodo! Ni aku malah bawok maghi sini ...'
you want me to translate?
k ...
'Dasar Bodoh! Ni yang aku malas nak bawak datang sini ...'

Not once!

How cruel!
Budak tu pun ada perasaan ...
Kesalahannya kecil je ...
That kid salah ambil buku latihan ...

I wonder, most of our parents selalu kata ... bila diorang tua, anak-anak tak hiraukan diorang ... so they blame their sons/daughters ...
Bukan ke didikan diorang sendiri yang buatkan anak-anak jadi macam tu?
Im not blaming our parents nor ourself ...
Tapi, individu ...

i remembered my lecturer always remind us when we failed to run the C++ programming ... Dr. WAWY ...

BLAME YOURSELF FIRST!

Assalamualaikum ...

aku LUPA kalimah ALLAHUAKBAR!

Assalamualikum ...

Minggu lepas ...
Aku nak sangat pergi GYM ...
Aku survey kat net ...
Dapat beberapa GYM ...
Aku tanya orang-orang ...
Dapat tau serba sidikit pasal GYM di Kb ...
Tak punya kekuatan ...
inferiority COMPLEX!

Sedikit kekuatan ...
Aku p beberapa GYM ...
Tanya2 khabar ...
Masih belum p ...
inferiority COMPLEx!

Tambah kekuatan ...
Nak p ...
Tapi ada hal lain ...
Terpaksa ke Kedah/Perlis ...
Belum p jugak ...
inferiority COMPLex!

Tambah kekuatan ...
Semangat berkobar ...
Shopping GYM Attire ...
Tak P ...
Maklumlah ...
Takut kalau orang lain gelak ...
Beginner ...
Nak fit jek ...
Bukan nak body builder pun ...
inferiority COMplex!

Semua dah ok ...
Malu-malu ...
Tapi nak p ...
GYM attire plak tak kering ...
Huh!
SIAL!
inferiority COMplex!

Petang semalam ... 7.00pm
Dah p GYM yang sama kali kedua ...
Survey ...
Tahu harga ...
Tahu masa ...
Tgk suasana ...
Hek eleh! Ada lagi yang lagi lemak berkrim dari aku ...
Cik Pon pun ada?
huhuhu ...
Dah jumpa personal trainer ...
Wooooooo! Aku bukan nak jadi macam die ni pun!
Aku …

MUSim BuNgA di MalAYSIa?

Assalamualaikum ...

This morning I went to HUSM kelantan ...
Fetch my parents ...
While looking for park place, I saw this beautiful scenary ...
I love this scenary actually ...
Well, when I saw this tree and its beatiful flowers ...
I wonder If I were abroad ...
Spring!



Assalamualaikum ...

CoNCLUSiOn ...

Assalamualaikum ...

Kronologi ...
30hb Bash datang umah aku ...
semata-semata adik aku nak kawen ...
ambik cuti tu ... BD? tak dapat datang
aku pun tak paham, katanya bakteria die rosak ...
Kena buat experiment balik ...

31hb Kenduri adik aku kawen ...
Kenduri secara kecil-kecilan jek
Tak ramai pun ... dalam 400 - 500 orang jek
Kepada kawan-kawan aku, mintak maaflah ...
Tak terjemput ... famili abah aku pun tak semua di jemput
Belah mak, dalam separuh adalah datang ...
Orang2 kampung aku jek ...
Tapi alhamdulillah, kami pakai catering...
Mak aku kata katering ni superb ...
Makanan ok dan service pun ok ... so, aku advive warga-warga
kelantan tuk ambik tempahan dari diorang ni ... :p


*www.dmutiaramacatering.blogspot.com

1hb Hari yang penat sangat!
Maklumlah sehari (31hb) aku dan bash dan satu famili sibuk urus situ sini ...
Summore, my makcik2 jemput aku p Satun, Thailand ...
Orang mengantuk ... bantal plak diberi ...Alhamdulillah ... aku P!
Passposrt aku pun lambat lagi habis ... (May 2011)
Malam ni pla…