Skip to main content

Universiti TOYOL?

(Scheduled Post)

Assalamualaikum ...

Aku baru jek habis test ...
Macam biasalah ...
Kalau dah nama nyer test/exam ...
Mesti ada toyol berlegar-legar ...

Betul atau tak ...
Tak kira *kos apa yang korang ambik kat U/Kolej ...
Engineering ke, pendidikan ke, business ke, law ke, medic ke ... apa2 je ...
Mesti ada toyol masa test/exam ...
Mungkin bukan korang yang pelihara ...
Tapi mesti ada toyol dalam dewan peperiksaan ...
Betul bukan?

Masa aku tengah jawab exam tadi ...
Even aku memang tak pelihara toyol hari ni ...
Tapi aku ternampak toyol-toyol dalam hall tadi ...
Banyak ...
So, aku terpikir ... secara mendalam ...

Sebab apa graduan-graduan U kita tak setanding graduan U luar?
--- jauh sangat persoalan yang aku bawak ...

Dekat sket ... kenapa banyak sangat kes bangunan-bangunan runtuh?
Tanah-tanah runtuh ...
Kenapa dulu pernah ada kes sorang hamba Allah ni pernah ter-menerima darah
di jangkiti HIV/AIDS ...
Pernah ada baby yang terpotong jarinya masa dapat treatment kat hospital ...
Apa lagi eh?
Banyak kan kes-kes macam ni ...

Tapi korang terpikir ke ... mungkin semua tu berlaku
sebab masa zaman belajar dulu-dulu, manusia-manusia yang terlibat semua ni ...
memelihara TOYOL?

Universiti/Kolej TOYOL ...

Tapi masa aku kat universiti dulu ...
Sorang lecturer aku ni, mmg bagus giler ...
Assoc. Prof. Dr. WAWY ...
Setiap kali test/exam ...
Mesti dia ada tulis kat muka depan exam ...
"In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful!"
At first ada jugak toyol-toyol ...
After a while ...
Dr. ni explain ... kenapa dia tulis kalimah tu di muka depan soalan ...
Apa jadik?
Toyol-toyol dah lenyap ...
Kecuali Toyol-toyol siam jek ...
Diorang peduli apa kan?
I respect you Dr. WAWY!

Lastly,
Satu persoalan ...
Sebab apa dorang pelihara TOYOL? ... Korang semua fikirlah sendiri!

Assalamualaikum ...

Comments

  1. ToYoL??haha, hall tu berhantu setiap kali exam.. Gud luc Exam.. Tc!!

    ReplyDelete
  2. bro. hazarudin bagi saya integriti dalam perkara inilah yang perlu dipupuk dan ditekankan di universiti...

    kecewa,'penampilan' didefinisikan sebagai integriti.

    lahirlah situasi: pencuri tepung dihukum, pencuri duit kwsp di sanjung.

    ReplyDelete
  3. ko exam pe weh??ko amek ptd ke ape?

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah semenjak dulu Duke tak pernah "bela" toyol. Teringat kata ustaz masa time sekolah menengah "kamu meniru dalam exam, kamu pass exam tu dan dengan sijil exam itu kamu kerja dan kasi makan anak, bini" Fikirkan dimana keberkatannya?.....hehe sendiri mahu ingatlah.

    ReplyDelete
  5. haish,
    susah betul dalam kes tiru meniru ini.
    budak budak sekarang ini, kecil kecil dah pandai bela toyol,
    darjah dua dah bawa toyol masa ujian biasa.

    tapi dia lupa, cikgu yang duduk depan dia ini dah puluh tahun menghadap pendidikan formal, dah masak hangus dah dengan toyol dan segala selok belok tiru meniru nih.
    hehehehe

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum ...

    toyol adalah binatang misteri ...
    yang selalu cube merosakkan manusia ...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Patong Beach Phuket: Party Unlimited

I just comeback from Phuket last weekend. :)
It was awesome trip where I met few friends and enjoy the Loi Khratong & Full Moon Party!

Since it has been a very long time I didn't update my blog, so today Ill post about my recent trip: PHUKET!

15th November, 2013
Me and my travel buddy; Lanang took a bus from KL Sentral to KLIA via AirportCoach which cost us RM10.00. You have to know that the last trip from KL Sentral is at 1100 PM sharp. What if you can't manage to go to KLIA by bus? I mean you miss the bus? Well, just pay RM 35.00 for the KLIA Express.


Well, since we flew to Phuket on 16th November 2013 at 430 AM. We have ample of time to walk around at the KLIA and sleep! I prefer to sleep!

16th November 2013
Flight from KLIA departed around 430 AM and arrived at Phuket International Airport around 445 AM local time. Lucky our air carrier is MAS. Free beverage is compulsory for flight above 60 minutes!

From the Phuket International Airport we have to wait for few hours …

Marine Engineering Bridging Program

Assalamualaikum ...

DONE!
It would be the best word to describe when I'm done my 2-year training ...
2 years isn't easy path for me to walk through ...

Last week, I get back home after a few weeks struggle for my exams ...
Theory exam (Oral Exam) at MARDEP Port Kelang ...
MSCR exam (Marine Survical Craft & Rescue) at ALAM Melaka ...
and a few courses before and after the exams ...

Alhamdulillah ... I passed all the exams ...
Now, it is the time for me to apply for my CoC (Certificate of Competency) ...

2 years back ...
I remembered when one of the staff from my company said ...
'Your Degree is Useless ... You can burn it!'
Phewwww!
Just put yourself in my shoes ...
:p

When I was onboard ship ...
Some peoples discriminate me and my buddy ...
Just because we have a piece of paper ...
B.eng Mechanical is nothing to them ...
But then, its something to us ...

A few cadets argued about how much we earned per month ...
Nothing he shared with us ...
Help with hidden agenda ...
&
Worse to worse…

Terukir di Bintang!

Assalamualaikum ...

I just comeback to my hometown (Malaysia) since last fortnight ...
And Im so crazy about this song!

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu