Skip to main content

MAnILa: CatATAn PerTAmA!

Nota Pertama:

Penerbangan ku pada jam 1340 waktu tempatan. dari pintu C17, KLIA, perasaan ku sedikit cuak. Bimbang. Takut. Maklumlah, kali ni aku akan mengembara sendiri. Sebagai pengambara bebas (Independent Traveller). Independent Traveller: dengan bajet yang rendah, tak bergantung pada tour agent dan semuanya sendiri. Ada juga pegembara yang mengembara bersama teman, kawan, keluarga dan juga seorang!
Ini adalah kali pertama aku mengambara bersendirian. Kalau sebelum ni, trip ke Taiwan, Korea, Indonesia, Kemboja dan Vietnam, aku bersama kawan. Aku merasa sedikit takut. Banyak sangat benda bersarang di fikiran aku sekarang. Walaupun aku ditemani Visa & Mastercard, mereka bukanlah sesuatu yang boleh aku harapkan.
Ya, sekarang aku sedang mencabar diri aku!

Aku mencabar diri aku sendiri ... aku letakkan ketepi kehidupan biasa di rumah. Sekarang adalah masa untuk aku kenal siapa aku ... untuk aku membaiki kebolehan diri, cara berkomunikasi, kekuatan diri dan jiwa, pegangan aku, kebolehan untuk aku membuat keputusan secara sendiri, bagaimana aku melawan perasaan takut aku sendiri dan semuanya!

Satu bab baru dalam hidup aku akan aku mulakan!
Semasa dalam flight, aku nampak Laut China Selatan. Dari atas, aku dapat lihat sebuah kapal sedang belayar di lautan luas, aishhhh! Rindunya kehidupan laut! Rindunya pengalaman pertama aku di laut! Rindunya kedamaian laut! Aku rindukan segalanya! Walaupun ada pengalaman pahit yang terpaksa aku tempuh semasa di laut dulu, itulah pengalaman! Pengalaman pertama aku di laut, aku telah berjaya menjelajah dari Far East sehinggalah ke Europe ... dari satu pelabuhan, ke satu pelabuhan ... tak pernah ada istilah berhenti yang hakiki selama aku 9 bulan di laut.

Uhhhh ... hidup penuh dengan perjalanan dan pegembaraan! Dulu, aku tak pernah imipikan kehidupan sebegini! Mungkin bagi orang lain, apa yang aku buat adalah satu kerja yang membosankan. Ya! Membosankan bagi orang lain, bagi aku, ia satu pengalaman dan kegembiraan ... walaupun ada sesuatu yang perlu aku korbankan!
Penerbangan ini, di jangka tiba di Manila jam 1730. Dalam hati, aku berharap agar semuanya berjalan lancar ... aku masih di dalam penerbangan sekarang ... setiap detik, aku selalu ingatkan diri aku ... aku ada Dia ... aku ada Dia ...
Sampai sahaja aku di Ninoy Aquino International Airport, aku mencari teksi untuk ke destinasi ku. Teksi yang berharga tetap. Sama macam teksi yang kita selalu ambil di KL Sentral. Harga tetap walaupun traffic sesak!

Sampai sahaja di kaunter, aku tunjukkan alamat host aku (www.couchsurfing.org), Neilkriss Tan, Dansalan Garden, Mandaluyong City. Diorang tak tahu tempat tu, jadi dengan blurnye aku kata, takpe, sampai sahaja di Mandaluyong City nanti, aku akan call Neil. Bayangkan, betapa sesaknya trafik di Manila, perjalanan yang jaraknya hanya 12 kilometer sahaja telah mengambil masa sebanyak 11/2 jam! Mengantuk aku di buatnya. Lama dalam kereta aku sampai di Dansalan Garden. Memang tempat ni agak mewah, ada guard di pintu masuk dan ada receptionist di kaunter bawah setiap bangunan. Nice place! Yang tak bestnya, pemandu teksi telah meminta aku bayarkan 750 PHP (1 USD = 45 PHP)! Sedangkan orang di kaunter tadi telah suruh aku bayar 610 PHP kepada pemandu! Nak tak nak, dan aku ni pulak iarang yang tak tahu apa-apa, aku bayar je lah 750 PHP! Terbang!

Masuk di Sycamore Tower, aku diminta untuk beri nama etc. Kemudian receptionist ni call apartment Neil. Ada orang rupanya! Sebelum tu, Neil dah pesan yang rumahnya mungkin tak ada orang. Rupanya, Francis (housemate Neil) ada di rumah bersama emak, ayah dan adiknya!

Masuk je ke rumah mereka, aku agak terkejut, Neil amat menitikberatkan susun atur rumahnya. Semuanya bercirikan Perancis! Semuanya tentang Perancis diminatinya! Well, his house is very nice and interesting! Ayah Francis melayani aku sementara, from him, I know that Francis telah menderma buah pinggang kepada emaknya. What a nice girl! I wish that I could do the same ...
Dah lama borak, Francis dan maknya keluar dari bilik. Dan Francis tunjukkan aku bilik tetamu. Wow! Macam kat hotel ... aircond ada dan menghadap kolam renang! Memang view yang bagus! Apartment mereka berada di tingkat 7 dari 31 tingkat! Di atas katil, ada satu kotak kayu dan sekeping kad bertulis 'Hazzard'. Aku baca kad tersebut:
"Hello! Welcome to Manila & to our home. I hope that you enjoy your stay here. See you later. - Neil"



Apa dalam kotak?

Satu set men's toilettries buatan Perancis! Aku tak tahu nak kata apa! Tapi, memang betullah komen-komen dalam web yang menyatakan bahawa memang Neil memberi layanan 5 Bintang kepada surfer nyer! Aku settle down dan mandi. Keluar dari tandas, aku terjumpa seorang mamat ni, Neil! Sopannya! hahaha ... kalah kalau nak dibandingkan aku, bash, bidi, azam, zul, jang, adan, pali, juan atau memana member yang aku kenal! Even, budak paling sopan dalam batch Mechanical UMP (batch aku) pun kalah!
Next, malam tu, aku makan bersama-sama Neil dan Francis! Aku makan ikan dan sayur yang di tempah khas! Unluckily, semasa makan sayur, Neil terperasan yang aku makan sekeping 'Mushroom' yang rupenya babi! Alamak! Termakan! Nak buat macam mana? Aku berhenti. Neil dan Francis minta maaf sangat-sangat sebab tak double check masa hidang kat aku tadi. So, tanpa aku sangka, pinggan dan sudu yang aku gunakan tadi terus Neil tukar yang baru! Dia tahu yang aku dah tak boleh guna alatan yang telah terkena babi tadi ... aku puji dia! Sebab, walaupun di Malaysia, even kawan Non-muslim kita pun tak tahu! So, habis dinner, Neil ajak minum kopi di rumah sambil berborak. Then aku masuk tido kerana kepenatan. Habislah malam pertama aku di Manila!



Kesimpulan: Kene 'Paw'!

Comments

  1. Interesting experience to travel & see places. Young & restless. Jauh perjalanan luas pengalaman. Allah is watching.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum ...

    thank you so much for view my blog, jauh perjalanan luas pengalaman & menambah ilmu di dada, insyaallah!

    ReplyDelete
  3. Termakan eks Uddin.. :) Jadikan pengajaran eks..? Hm, nak wat camana..:) Lain kali, kat tmpt orang yang non-muslim make sure u doble check ya..? Have a nice trip!~~

    ReplyDelete
  4. fuuuyoo...best woo jln2...enjoy d holiday...but its better klw de mber kn..bru xbosan...hak3

    ReplyDelete
  5. Salam,am leaving for manila next onth with my sister.Boleh tak share sikit tips atau apa2 yang u rasa penting kita perlu tahu bila nak ke sana?Your response is very much appreciated.Thanks

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Patong Beach Phuket: Party Unlimited

I just comeback from Phuket last weekend. :)
It was awesome trip where I met few friends and enjoy the Loi Khratong & Full Moon Party!

Since it has been a very long time I didn't update my blog, so today Ill post about my recent trip: PHUKET!

15th November, 2013
Me and my travel buddy; Lanang took a bus from KL Sentral to KLIA via AirportCoach which cost us RM10.00. You have to know that the last trip from KL Sentral is at 1100 PM sharp. What if you can't manage to go to KLIA by bus? I mean you miss the bus? Well, just pay RM 35.00 for the KLIA Express.


Well, since we flew to Phuket on 16th November 2013 at 430 AM. We have ample of time to walk around at the KLIA and sleep! I prefer to sleep!

16th November 2013
Flight from KLIA departed around 430 AM and arrived at Phuket International Airport around 445 AM local time. Lucky our air carrier is MAS. Free beverage is compulsory for flight above 60 minutes!

From the Phuket International Airport we have to wait for few hours …

Marine Engineering Bridging Program

Assalamualaikum ...

DONE!
It would be the best word to describe when I'm done my 2-year training ...
2 years isn't easy path for me to walk through ...

Last week, I get back home after a few weeks struggle for my exams ...
Theory exam (Oral Exam) at MARDEP Port Kelang ...
MSCR exam (Marine Survical Craft & Rescue) at ALAM Melaka ...
and a few courses before and after the exams ...

Alhamdulillah ... I passed all the exams ...
Now, it is the time for me to apply for my CoC (Certificate of Competency) ...

2 years back ...
I remembered when one of the staff from my company said ...
'Your Degree is Useless ... You can burn it!'
Phewwww!
Just put yourself in my shoes ...
:p

When I was onboard ship ...
Some peoples discriminate me and my buddy ...
Just because we have a piece of paper ...
B.eng Mechanical is nothing to them ...
But then, its something to us ...

A few cadets argued about how much we earned per month ...
Nothing he shared with us ...
Help with hidden agenda ...
&
Worse to worse…

Terukir di Bintang!

Assalamualaikum ...

I just comeback to my hometown (Malaysia) since last fortnight ...
And Im so crazy about this song!

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu