Skip to main content

Uwaaaa! Nak balik!

Assalamualaikum ...

Post semasa aku di Cambodia + Vietnam baru aku nak habiskan sekarang ...
Sedangkan, aku baru tamatkan satu perjalanan baru aku ke Manila ...
Perjalanan solo aku yang pertama!

OK ...
Teruskan dengan perjalanan balik aku dari Phnom Penh ke Ho Chi Minh ...
Perjalanan selama 6 jam ni bagi aku sudah ku anggap biasa ...
Maklumlah, dulu dari Ho Chi Minh City ke Siem Reap mengambil masa 13 jam ...
Aku bertolak dari Phnom Penh awal pagi ...
Fadli bergerak ke Airport Phnom Penh ...
manakala aku bergerak ke Ho Chi Minh City sendirian ...

Aku naik motor dari rumah Pisith ke Phnom Penh ...
Hanya 1 USD sahaja ... ( 7 - 9 KM) ...
Namun, memandangkan aku ada sedikit duit lebih ....
Aku bagi lah mamat tuh hampir-hampir 2 USD ...
Sampai di Bus Station ... bersebelahan dengan Central Market ...
Aku tunggu bas ...
Alhamdulillah, tiada masalah langsung!

Dalam perjalanan pun tiada masalah ....
Hanya apabila kami berhenti di sebuah kedai makan sebaik sebelum melintasi sempadan
Cambodia - Vietnam ... aku lapar!
Turun je bas, aku pergi mintak nasi dan ikan ... 2 USD ...
Basically, makanan di Cambodia agak mahal berbanding di Vietnam ataupun di Manila ...
Aku tak habiskan makanan aku ...
Tengah-tengah makan, teringat pulak makcik tu letak cik bab* goreng sebelah ngan lauk ikan aku ...
Masa teringat tu, nak muntah pun ada ...
Tapi aku takut perkara sama berulang ....
Tak nak perut kosong, aku telan jugak sampai habis separuh ...

Sebelum ke Manila, aku ada email Ustaz Zuridan, tanya pasal makanan aku ni ...
Alhamdulillah ... clear!

Sambung cerita ...
Semuanya Alhamdulillah ... ok!
Masuk balik Vietnam, tiada lagi masalah pasport seperti yang aku alami dulu!
Alhamdulillah ... terjumpa jugak seorang Malaysian ...
Borak2 sikit ...

Sampai di Pha Mu Lao St. di Vietnam ...
Turun je dari bas, seperti biasa ...
Mesti ramai gile orang approach ...
Nak tawarkan teksi lah, motor lah, nak tolong pun ada ...
Boleh percayakan?
No! Trust yourself first k!
Sedang aku gelengkan kepala, lambaian 'tak mahuuuuu' dan membuat muka masam ...
Ada pulak tetibe mamat nih sorang, berface mask dan lambai2 aku suh naik motor die ...
Dengan selamba aku geleng kepala, muka masam dan lambai tangan isyarat TAK NAK!
Hahahaha ...
Rupa-rupanya Kha Le ...
Malu gila aku!
So, aku naik motor dia dan terus balik ke rumah ...

Di rumah, aku berehat sekejap ...
Dalam sejam dua, kami borak2 ...
Then Kha Le bgtau yang dia kene pergi mengajar tuisyen ...
So aku rasa better aku tido sejam dua ...
Sebab, dia kata lepas habis tuisyen dia akan bawa aku p minum kopi dan dinner ...

Untuk pengetahuan korang, sebelum sampai di Vietnam, aku ada e-mail Kha Le ...
bgtau last wish aku di Vietnam, aku nak p lepak kedai kopi ...
Ingatkan die tak baca msg di FB tu, rupenye die baca!
So, habis die mengajar, dia bawak aku p makan dahulu ...
Maka di sinilah bermulanya cerite!

Di Vietnam, penggunaan motosikalnya amatlah meluas ...
Jalan hanya dipenuhi dengan motor sahaja ...
So, semasa nak melintas jalan, menuju ke restoren yang kami nak dinner,
tak semena2 aku di langgar dari tepi ...
Habislah bahu sebelah kanan aku ... sakit makkkk!
Motor aku tak terbalik, tak rosak kot ...
Motor mamat tuh terbabas dan die terlanggar motor lain ...
Cuak gila aku!
Si Kha Le, dengan muka releks ... die boleh kata 'Its OKAY' ...
Alamak ...

So masuk lah kami ke restoran yang kami tuju ...
Dengan perasaan berdebar2 dan bimbang ...
Bahu kanan aku pun tengah sakit gila ni ...
Nasiblah, Kha Le tempah makanan yang best ...
Ala-ala nasi kerabu ...
So, hilang semua perasaan ...
Yang timbul pulak, perasaan lapar!





So lepas jek makan malam, kami decide untuk ke kedai kopi ... local coffee shop ... bukan starbucks, coffebean etc ...
Ya Allah!
Memang masyuk! Kalah segala KOPITIAM kat Malaysia ...
Ya Allah ... kopinye memang 5 star dan decorationnyer cantik!
Memang korang takkan rugi kalau p!

Lepas jek makan, kami ronda-ronda satu Ho Chi Minh ... (Saigon!) ...
Seronok!
So, malam tuh, aku kena balik awal,
sebabnya esok nak catch-up flight!
So, malam tuh balik dan tido ...

Esoknya, aku ambik flight dari Ho Chi Minh - KUL - KBR ...
Habih!

Aku akan datang lagi ke Vietnam!

Thanks Kha Le & Pisith!

Next Post: My Day in Manila!


Comments

Popular posts from this blog

Patong Beach Phuket: Party Unlimited

I just comeback from Phuket last weekend. :)
It was awesome trip where I met few friends and enjoy the Loi Khratong & Full Moon Party!

Since it has been a very long time I didn't update my blog, so today Ill post about my recent trip: PHUKET!

15th November, 2013
Me and my travel buddy; Lanang took a bus from KL Sentral to KLIA via AirportCoach which cost us RM10.00. You have to know that the last trip from KL Sentral is at 1100 PM sharp. What if you can't manage to go to KLIA by bus? I mean you miss the bus? Well, just pay RM 35.00 for the KLIA Express.


Well, since we flew to Phuket on 16th November 2013 at 430 AM. We have ample of time to walk around at the KLIA and sleep! I prefer to sleep!

16th November 2013
Flight from KLIA departed around 430 AM and arrived at Phuket International Airport around 445 AM local time. Lucky our air carrier is MAS. Free beverage is compulsory for flight above 60 minutes!

From the Phuket International Airport we have to wait for few hours …

Marine Engineering Bridging Program

Assalamualaikum ...

DONE!
It would be the best word to describe when I'm done my 2-year training ...
2 years isn't easy path for me to walk through ...

Last week, I get back home after a few weeks struggle for my exams ...
Theory exam (Oral Exam) at MARDEP Port Kelang ...
MSCR exam (Marine Survical Craft & Rescue) at ALAM Melaka ...
and a few courses before and after the exams ...

Alhamdulillah ... I passed all the exams ...
Now, it is the time for me to apply for my CoC (Certificate of Competency) ...

2 years back ...
I remembered when one of the staff from my company said ...
'Your Degree is Useless ... You can burn it!'
Phewwww!
Just put yourself in my shoes ...
:p

When I was onboard ship ...
Some peoples discriminate me and my buddy ...
Just because we have a piece of paper ...
B.eng Mechanical is nothing to them ...
But then, its something to us ...

A few cadets argued about how much we earned per month ...
Nothing he shared with us ...
Help with hidden agenda ...
&
Worse to worse…

Terukir di Bintang!

Assalamualaikum ...

I just comeback to my hometown (Malaysia) since last fortnight ...
And Im so crazy about this song!

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu