Skip to main content

HatI Ku BERSuara!

Assalamualaikum ...

DUIT!

Aku banyak mengalaminya ...
dan kawan-kawan aku jugak mengalaminya ...
DUIT! DUIT! DUIT!

Masa aku belajar, tak ingat langsung nak simpan duit ...
Tahu-tahu ... belanja jek ...
Sekarang ... baru ku tahu nilainya sepuluh sen!

Well,
Aku pelik sangat dengan sesetengah kawan aku dan juga kawan kepada kawan-kawan aku ni ...

Korang bayangkan situasi begini ...
Korang duduk buat keje/tgk TV/belajar/buatlah apa-apa pun ...
Received satu mesej ...
Tgk sender: Kawan lama korang/kawan masa kat U/kawan sekolah
Mood korang: 'Happy'lah kawan hantar mesej ...
Tapi: Kawan korang ni mmg tak pernah msg korang sejak korang last jumpa die ...
Mood korang yang terbaru: saspen!

SMS berbunyi: "A'kum, apa khabar? Aku nak pinjam duit sikit, ada masalah, urgent, RM300. Boleh tolong tak?"
Mood korang: Kesian kan ... mesti dia tengah terdesak ...

Apa korang buat?

Kalau aku:
100% for sure aku tak bagi ... dan aku telah praktikkan pun ...
alasan:
1. aku tak ada kawan yang hanya sms atau call aku time die susah sahaja ...
2. kalau dia hanya sms aku time nak pinjam duit ... boleh caya ker dia nak bayar balik duit tuh?
3. kalau dia mintak RM400, kalaulah aku ni baik hati pun,aku tak bagi semua ... 10 -15% dari amaun yang dia mintak jek aku bagi ...
4. dan korang jangan terpedaya, dia bukan hanya msg korang jek ... ada hampir 10 orang lagi yang dia FORWADkan msg anda terima ...

jadi, kepada kawan-kawan ku ... kalau hanya SMS aku time nak pinjam wang, lupakanlah ...
u have been black listed! :P

P/s: Sorry, terpaksa post kat sini, ramai msg mintak pinjam duit dari aku adalah golongan-golongan di atas ... tak termasuk yang msg mintak pinjam RM10,000! Totally insane!

Am I too rude or being selfish?

Assalamualaikum ...

Comments

  1. nak pinjam duit rm 500, boleh?

    ReplyDelete
  2. hahahaha hady ...

    gue di rumah, cuti ...
    enggak ada duit masuk ...
    :P
    plus ... rm500 just like 50sen to you ... (maybe?)

    :P

    take care

    ReplyDelete
  3. salam
    bru bace ur blog..
    sy x nk pinjam, tp nk duit awak..:P bley?? haha... :D
    awk ade rupe cam ALONG ka??
    nape sume nk pinjam duit dr awk..
    nyway take care..
    wsalam :P

    ReplyDelete
  4. uddin..
    pnjam duet..
    hehe..
    rm2k...
    stuju tak??

    ReplyDelete
  5. lagi x best, bila da lama x jupe n dgr khabar.. tetiba sms ajak jupe... hepi la kan jupe member da lama x jupe.. bila da jupe, bukan nak borak2 tnya khabar tapi dok promote MLM dia.. hampeh tul..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Patong Beach Phuket: Party Unlimited

I just comeback from Phuket last weekend. :)
It was awesome trip where I met few friends and enjoy the Loi Khratong & Full Moon Party!

Since it has been a very long time I didn't update my blog, so today Ill post about my recent trip: PHUKET!

15th November, 2013
Me and my travel buddy; Lanang took a bus from KL Sentral to KLIA via AirportCoach which cost us RM10.00. You have to know that the last trip from KL Sentral is at 1100 PM sharp. What if you can't manage to go to KLIA by bus? I mean you miss the bus? Well, just pay RM 35.00 for the KLIA Express.


Well, since we flew to Phuket on 16th November 2013 at 430 AM. We have ample of time to walk around at the KLIA and sleep! I prefer to sleep!

16th November 2013
Flight from KLIA departed around 430 AM and arrived at Phuket International Airport around 445 AM local time. Lucky our air carrier is MAS. Free beverage is compulsory for flight above 60 minutes!

From the Phuket International Airport we have to wait for few hours …

Marine Engineering Bridging Program

Assalamualaikum ...

DONE!
It would be the best word to describe when I'm done my 2-year training ...
2 years isn't easy path for me to walk through ...

Last week, I get back home after a few weeks struggle for my exams ...
Theory exam (Oral Exam) at MARDEP Port Kelang ...
MSCR exam (Marine Survical Craft & Rescue) at ALAM Melaka ...
and a few courses before and after the exams ...

Alhamdulillah ... I passed all the exams ...
Now, it is the time for me to apply for my CoC (Certificate of Competency) ...

2 years back ...
I remembered when one of the staff from my company said ...
'Your Degree is Useless ... You can burn it!'
Phewwww!
Just put yourself in my shoes ...
:p

When I was onboard ship ...
Some peoples discriminate me and my buddy ...
Just because we have a piece of paper ...
B.eng Mechanical is nothing to them ...
But then, its something to us ...

A few cadets argued about how much we earned per month ...
Nothing he shared with us ...
Help with hidden agenda ...
&
Worse to worse…

Terukir di Bintang!

Assalamualaikum ...

I just comeback to my hometown (Malaysia) since last fortnight ...
And Im so crazy about this song!

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu