Skip to main content

WhaT GOes ARoUND?

Assalamualaikum ...

Alhamdulillah, sampai jugak aku di ALAM hari ni ...
perjalanan bermula dari jam 7.30 am akhirnya sampai di ALAM jam 2.30pm

Setelah seminggu aku cuti ...
Banyak bende yang boleh aku share kan?
Well, basically ... aku punyer impian/cite-cite/azam alhamdulillah tercapai ...
So sepanjang cuti tu ... banyak sangat tambahan aktiviti dan jugak item-item yang boleh di share bersama! Jom!


Well, makan malam di New Horizon Restaurant ini ditaja khas oleh Ir. Hazman Muhammad! Thanks a lot! Love you! Talking about this restaurant ... I think this place is ok ... but I'm a little bit confuse ... menu makanan dia almost 90% sama macam Restoran Layang-layang di Kuantan. Tapi service here is much better compared to Restoran Layang-layang tu! Mmmm ... untuk makan malam atau lunch kat sini ... korang kene buat reservation ... especially time cuti-cuti ... price? Murah! Set lunch/dinner RM50 for two persons ... Affordable kan? Tapi bukan untuk makan malam/lunch tiap-tiap hari! Unless you are Miss Oprah (Oprah spend 1,000,000 USD a week!)

Apa makanan yang aku rasa best dan aku advice? ... I think Chicken Manggo mmg best kat sini! Yang lain-lain ok lah ... beancurd aku rasa biasa-biasa jek ... tapi memandangkan kami dinner hari tuh berjumlah 8 orang ... beancurd punya dish adalah kesalahan terbesar kami ... sikit sangat! Say big NO! to beancurd dish kat New Horizon Restaurant! Sotong celup tepung? Aku rasa ok lah ... tapi tak berapa puas hati ... sebab tak ranggup mana pun! Maybe masak di luar tapi tak kat dalam! However, I advice you to go to this restaurant!

PASAR MALAM WAKAF CHE YEH

Pasar malam Wakaf Che Yeh merupakan satu tempat baru yang menjadi tarikan di Kelantan ... Since Kelantan mmg tak ada wayang atau karaoke yang legal ... (aku tak penah p dan tak taupun yang illegal kat kelantan ni) so pasar malam ni maybe satu tempat baru untuk lepak2 mencari makanan dan jugak barang-barang ... especially pakaian ... kalau nak di compare kan dengan Jonker Walk di Melaka ... this place is far better for Muslim ... sebab semua makanan di pasar ni confirm Halal! (secara lahiriah!) ... yang aku dengar, dulu mmg worth nak beli barang-barang bundle kan sini ... but now ... u have to think twice! Well, bagi aku yang mmg suka cuci mata dan tak berapa teruja dengan hal-hal beli belah ni ... aku rasa pasar malam ni best! Tambah plak katanya ... this place bukak dari petang sampailah pagi ... I went here with TT, Nini and Adik ... pompuan ... tak sah lah kalau tak beli tudung dan baju2 kan? aku? jalan-jalan cuci mata!

REUNION BUDAK-BUDAK SMKKL

This one mmg aktiviti yang tak sangka ... last minutes aku call budak2 ni ... hampir semua dapat turun! Yang bestnya ... bukan sekali jumpa ... 2 3 kali jugak kami lepak2 minum kat Mamak Spicy & Kedai 'Kaca', Kok Lanas! Sapa yang join?
Shikin Mohamad, Shikin Razali, Norlina, Hidayah, Pijoe, Hilmi, Suhairi, Azim, Munirah, Shafreena, Raja Ahmad Faiza, Zaidi, Hanif, Remy Jaizam, Aku!

Ramai jugak kan? Well, Mamak Spicy tuh kira ok lah nak lepak ... tapi kalau bab makan, aku boleh bagi cadangan pilih tempat lain ... aku bajet roti nan diorang best ... rupenye hampeh! To me, aku tak advice korang kesana ... tambah tak berapa worth it dengan harga! Apa pun ... thanks kawan2! Kita jumpa lagi next time k ...

LEPAK DENGAN PIAN, HAFIZ & MEDAI

A day before family reunion, I fetch Pian at the PC Airport ... Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra ... am I right? He transit in KB for two days before depart to sempadan perairan Malaysia-Vietnam menggunakan helikopter ... so bawak sekali hafiz (scool mate masa sekolah rendah) then malam tuh kami lepak umah medai ... Kapten Haida ... sampai jam 12 lebey kot ... borak2 etc ... seronok tul! Banyak citer best dengan dorang ni ... Esok pagi, medai ... dia msg jemput makan nasi goreng umah dia ... si medai ni ... rupenye2 nasi goreng yang dia tak habis makan! Mengkarung! Sengal tul ... apa pun ... aku dengan dia penah bawak beskal sejauh 25km untuk p mandi kat jeram ... total perjalanan 50km! Masa darjah 6 ... satu sekolah heboh tau! hahahah sesuailah dia jadi askar! Pian? Thanks belanja makan kat Noodle Station ... thanks kat aku jugak sebab p makan kat restaurant murah tuh ... kalau tak naya ko! Hafiz? Thanks dapat jog sesama ...

KEHILANGAN SEORANG KAWAN

Al-Fatihah untuk Meecha, Fakulti Awam. Meecha ni aku kenal melalui N. Aku suka member dengan dia ... sebab dia periang, childish sket, semangat setiakawan ... tambah plak ... N mmg sayang dia ... lagi satu ... dia aku nampak macam adik aku ... so ... secara tak langsung terkesan jugak di hati aku atas pemergian Meecha. Terkejut jugak tibe2 jek meninggal tak silap aku last minute baru doc dapat detect Meecha kene Denggi. Mmmm korang tau dapat jek msg dari haidar akma pasal kematian ni aku terkedu .... aku terpikir, kami baru jek nak capai segala impian dan matlamat lepas grad ... tetiba Allah dah panggil dia mungkin aku nampak agak keduniaan kat situ,tapi .... ini namanya takdir dan kita tak tahu bila kita akan dipanggil dan bila dah dipanggil, kita dah tak ada apa2, ibarat kat dunia ni .... hari ni kita segar, bangun pagi esok .... kita tak boleh dengar, melihat, rasa, hidu .... hanya ada perasaan jek .... itupun nasib ada perasaan .... aku terkedu ... dan sedikit sebanyak memberi impak pada aku ... alhamdulillah!

Well, setakat ni jek coretan aku hari ni ... Insyaallah lain kali aku post k!

Assalamualaikum ...

Comments

  1. makan.. makan..makan.. mane x gemuX..hahahaha jalan2 cari makan..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Patong Beach Phuket: Party Unlimited

I just comeback from Phuket last weekend. :)
It was awesome trip where I met few friends and enjoy the Loi Khratong & Full Moon Party!

Since it has been a very long time I didn't update my blog, so today Ill post about my recent trip: PHUKET!

15th November, 2013
Me and my travel buddy; Lanang took a bus from KL Sentral to KLIA via AirportCoach which cost us RM10.00. You have to know that the last trip from KL Sentral is at 1100 PM sharp. What if you can't manage to go to KLIA by bus? I mean you miss the bus? Well, just pay RM 35.00 for the KLIA Express.


Well, since we flew to Phuket on 16th November 2013 at 430 AM. We have ample of time to walk around at the KLIA and sleep! I prefer to sleep!

16th November 2013
Flight from KLIA departed around 430 AM and arrived at Phuket International Airport around 445 AM local time. Lucky our air carrier is MAS. Free beverage is compulsory for flight above 60 minutes!

From the Phuket International Airport we have to wait for few hours …

Marine Engineering Bridging Program

Assalamualaikum ...

DONE!
It would be the best word to describe when I'm done my 2-year training ...
2 years isn't easy path for me to walk through ...

Last week, I get back home after a few weeks struggle for my exams ...
Theory exam (Oral Exam) at MARDEP Port Kelang ...
MSCR exam (Marine Survical Craft & Rescue) at ALAM Melaka ...
and a few courses before and after the exams ...

Alhamdulillah ... I passed all the exams ...
Now, it is the time for me to apply for my CoC (Certificate of Competency) ...

2 years back ...
I remembered when one of the staff from my company said ...
'Your Degree is Useless ... You can burn it!'
Phewwww!
Just put yourself in my shoes ...
:p

When I was onboard ship ...
Some peoples discriminate me and my buddy ...
Just because we have a piece of paper ...
B.eng Mechanical is nothing to them ...
But then, its something to us ...

A few cadets argued about how much we earned per month ...
Nothing he shared with us ...
Help with hidden agenda ...
&
Worse to worse…

Terukir di Bintang!

Assalamualaikum ...

I just comeback to my hometown (Malaysia) since last fortnight ...
And Im so crazy about this song!

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu