Skip to main content

Catatan Pertama di Tahun 2012

Assalamualaikum

Lama sangat tak menulis di blog ni ...
Actually, aku bukanlah penulis blog yang tegar atau seorang manusia kreatif yang pandai untuk menarik pembaca membaca post-post aku kat sini ...
Aku menulis hanya kerana aku nak berkongsi!

Aku baru je balik dari belayar selama 8 bulan ...
Banyak tempat aku pergi?
Mesir, India, China China dan China ...
2 bulan terakhir aku tinggal di Shenzhen, China ...
Banyak sangat pengalaman selama 8 bulan belayar ni ...
Insyaallah, semua tu akan jadi pengajaran dan juga pedoman hidup aku!

Post kali ni, aku just nak share apa dah aku buat selama balik ni ...
10 Sept: First day di Malaysia: di KLIA aku dapat e-mail untuk interview kerja
11 Sept: Second day: aku beli barang-barang untuk p interview ... wallahwei ... habis duit macam nak gile!
12 Sept: Third day: fly ke KL semata-mata nak p interview
13 Sept: Interview dan fly balik ke KB ... syukur, company ni akan bayar tiket pergi balik!
14 Sept: Shopping barang dapur sebab kawan-kawan nak datang KB, ambil kawan di airport ...
15 Sept: Ambil kakak aku di stesen bas & kawan-kawan sampai, makan malam di Four Seasons KB
16 Sept: Berjalan ke Terengganu bersama family dan kawan-kawan & makan nasi dagang! sedap!
17 Sept: Kawan-kawan balik tempat masing-masing dah mula selsema
18 Sept: Gerak ke Kuantan sebab nak pergi arrange kedai runcit yag baru di setup
19 Sept: Daftar syarikat di SSM dengan nama SETIA NIAGA, beli stok & uruskan kedai
20 Sept: Uruskan kedai, stok sampai dan masak nasi ayam untuk kawan-kawan yang bekerja di sana
21 Sept: Dari Kuantan gerak ke Putrajaya ambil kakak, then ke Cameron Highland then terus ke KB!
22 Sept: Now infront of laptop dan tunggu TV baru sampai sebab aku nak spend one whole day tgk TV! (TV lama tapi sebab insurance cover, so dapat TV baru!)

Kalau tengok pada catatan di atas, no wonder aku demam-demam lagi. Masuk bulan 10 dan 11 aku makin kena tough. Shall I update more about me, my schedule yang aku sendiri buat untuk mebusykan diri pada post-post akan datang.

By the way, im on Atkins Diet now ... errr two of us actually!


-Dalam Tandas Semasa di Engine Room-

 
 -Port Kelang bersama Hafiz-
 
 
 -Kamil Memancing dan Aku Makan Oren Ketika di Arab Sea-
 
 
-Aku, Tuan, Lecky & Ude di Shenzhen, China-

Comments

  1. Salaam W.B.T. Cikgu :)

    Don't forget to write your travelog! Ana pun suka mengembara. Hehe.

    Cikgu pergi Mesir belayar juga ke? :O
    Anyway, ana baru balik Jepun. My dad works there. :D

    ReplyDelete
  2. wasalam nusaibah ...

    Insyaallah, saya akan update travelog saya ...

    Saya ke mesir belayar ...
    Belum sempat nak pergi sendiri ...

    Best ke jepun?
    Mesti bestkan!

    ReplyDelete
  3. welcome back uddin ^^

    huhu atkins diet huh! good luck!

    me??? ntah bila la nak start diet nih (-__-)'

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks!

      boleh mulakan jek ...
      atkins diet ni tak sesusah seperti diet lain ...
      asalkan makanan kurang karbo ...
      protein makan lah banyak mana!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Patong Beach Phuket: Party Unlimited

I just comeback from Phuket last weekend. :)
It was awesome trip where I met few friends and enjoy the Loi Khratong & Full Moon Party!

Since it has been a very long time I didn't update my blog, so today Ill post about my recent trip: PHUKET!

15th November, 2013
Me and my travel buddy; Lanang took a bus from KL Sentral to KLIA via AirportCoach which cost us RM10.00. You have to know that the last trip from KL Sentral is at 1100 PM sharp. What if you can't manage to go to KLIA by bus? I mean you miss the bus? Well, just pay RM 35.00 for the KLIA Express.


Well, since we flew to Phuket on 16th November 2013 at 430 AM. We have ample of time to walk around at the KLIA and sleep! I prefer to sleep!

16th November 2013
Flight from KLIA departed around 430 AM and arrived at Phuket International Airport around 445 AM local time. Lucky our air carrier is MAS. Free beverage is compulsory for flight above 60 minutes!

From the Phuket International Airport we have to wait for few hours …

Marine Engineering Bridging Program

Assalamualaikum ...

DONE!
It would be the best word to describe when I'm done my 2-year training ...
2 years isn't easy path for me to walk through ...

Last week, I get back home after a few weeks struggle for my exams ...
Theory exam (Oral Exam) at MARDEP Port Kelang ...
MSCR exam (Marine Survical Craft & Rescue) at ALAM Melaka ...
and a few courses before and after the exams ...

Alhamdulillah ... I passed all the exams ...
Now, it is the time for me to apply for my CoC (Certificate of Competency) ...

2 years back ...
I remembered when one of the staff from my company said ...
'Your Degree is Useless ... You can burn it!'
Phewwww!
Just put yourself in my shoes ...
:p

When I was onboard ship ...
Some peoples discriminate me and my buddy ...
Just because we have a piece of paper ...
B.eng Mechanical is nothing to them ...
But then, its something to us ...

A few cadets argued about how much we earned per month ...
Nothing he shared with us ...
Help with hidden agenda ...
&
Worse to worse…

Terukir di Bintang!

Assalamualaikum ...

I just comeback to my hometown (Malaysia) since last fortnight ...
And Im so crazy about this song!

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu